معاونت پژوهش و فناوری

جهاد دانشگاهی خراسان رضوی

اجرای نسل جدیدی از سازه‌های گلخانه‌ای در شرق کشور با هدف کاهش مصرف آب

معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی گفت: تکنولوژی سازه‌های گلخانه‌ای نوین NGS در اختیار اسپانیا است، پس از اخذ نمایندگی یک شرکت ایرانی، پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی در همکاری با شرکت ایرانی بنادارد تا نماینده شرق کشور در توسعه این تکنولوژی باشد.

به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر مریم عامری با اشاره به بحران آب در استان خراسان رضوی و نقش پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی در مواجهه با این بحران، اظهار کرد: از آنجا که آب به عنوان ابرچالش حوزه کشاورزی در کشور و به خصوص استان خراسان رضوی مطرح است، جهاددانشگاهی با شناخت دقیق از این کلان مسئله، بخش اعظم پژوهش‌های خود در پژوهشکده بیوتکنولوژی را در مدیریت آب، الگوهای کشت و استفاده از آب‌های نامتعارف و مسائل مرتبط با آن معطوف کرده است.

وی افزود: برای ارائه راهکارهای علمی دقیق و کم هزینه جهت کاهش مصرف آب و استفاده از آب‌های شور و نامتعارف پژوهش‌های متعددی در پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی صورت گرفته است که ما برای پیوند میان این پژوهش‌ها و نیازهای موجود به دستگاه‌های مختلفی همچون شهرداری، آستان قدس، سازمان جهادکشاورزی، پالایشگاه ها، شرکت آب منطقه ای، و ... مراجعه کرده‌ایم.

معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی ادامه داد: متاسفانه در تعاملاتی که با دستگاه‌های اجرایی مختلف داشتیم به دلیل ناهماهنگی دستگاه‌ها و عدم ایفای تعهدات، اجرای تعدادی از پروژه‌ها با دستگاه‌های مذکور با عدم همکاری از سوی آنان مواجه شد .

وی ارائه طرح جهت اصلاح الگوی کشت گیاهان مقاوم به خشکی با شهرداری مشهد، طرح تولید جلبک با پالایشگاه شهید هاشمی نژاد، طرح استفاده از منبع آب شور با آستان قدس رضوی را از جمله طرح‌هایی برشمرد که که به این دستگاه‌ها و ارگان‌های مختلف جهت مدیریت بحران آب پیشنهاد شده است.

مدیریت بحران آب؛ محور مذاکرات پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی با بخش خصوصی

عامری با بیان اینکه در مذاکره با بخش خصوصی نیز محوریت پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی مدیریت بحران آب بوده است، افزود: چاه‌های آب شور زیادی در استان وجود دارد که رهاسازی این آب‌ها در طبیعت باعث خشک شدن کشت گیاهی اطراف چاه‌های آب شور و آلودگی آب‌های زیرزمینی و آسیب به کشت و زرع می‌شود، ما در قالب آزمایشگاهی این قابلیت را داریم تا از آبهای شور بهره برداری کنیم و جلبکی را پرورش دهیم که در EC(هدایت الکتریکی آب) بالای 60 هزار، بیش از 50 گرم بر لیتر نمک، رشد می‌کند.

معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی در بخش دیگری از سخنانش با اشاره به نسل جدیدی از سازه‌های گلخانه‌ای نوین(NGS) ، بیان کرد: در گروه بیوتکنولوژی گیاهان باغبانی این پژوهشکده  طی 3 سال گذشته فعالیت‌های پژوهشی زیادی بروی پروژه NGS صورت گرفته است.این سازه نسل جدیدی از سازه‌های گلخانه‌ای است که گیاه روی آن مستقر می‌شود و بستر آن بدون پایه خاک است. این تکنولوژی بیش از 50 درصد مصرف کود و آب کشاورزی را کاهش داده و مانع انتشار بیماری های مرتبط با بستر کشت می شود.

وی ادامه داد: بدون پایه خاک بودن، این مزیت را ایجاد می‌کند که بخشی از هزینه بستر خاکی که برای گیاه مورد نیاز است را از گلخانه‌ها حذف کنیم. این مساله برای کشاورز مقرون به صرفه می‌شود و در بحران آب پیش روی کشور، در توسعه سیستم های گلخانه ای لاجرم به این باید پیش برویم.

عامری با بیان اینکه مزیت دیگر این سازه‌ها، رصد مستقیم سیستم ریشه گیاه است، افزود: وقتی ریشه گیاه در خاک است ما نمی‌توانیم شرایط ریشه را ارزیابی کنیم، اما وقتی سازه‌ها را به صورت توسعه پلکانی ریشه‌ها طراحی می‌کنیم ریشه گیاه، عملکرد آن و بیماری‌های احتمالی گیاه برای ما قابل رویت می‌شود.

معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با اشاره به اینکه تکنولوژی سازه‌های گلخانه‌ای نوینNGS  دراختیار اسپانیا است، افزود: پس از اخذ نمایندگی یک شرکت ایرانی پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی در همکاری با شرکت ایرانی؛ بنادارد تا نماینده شرق کشور در توسعه این تکنولوژی باشد.

مهندسی معکوس 3 کود شیمیایی پرمصرف و پربازده

وی ادامه داد: خوشبختانه این تفاهنامه امضاء شده است و امیدواریم بتوانیم در شرق کشور نسل جدیدی از سازه‌های جدید گلخانه‌ای را در جهت مدیریت و کاهش مصرف آب به اجرا درآوریم.

عامری در خصوص واردات سالانه میلیون‌ها تن کود شیمیایی به کشور که با استفاده بی رویه کشاورزان آلودگی‌های زیست محیطی را به همراه دارند، اظهار کرد: گروه بیوتکنولوژی گیاهان باغبانیِ پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی در همین رابطه کودهای شیمیایی پرمصرف و پربازده را رصد کرده و از 20 عنوان کودی که شناسایی کردیم برای 3 مورد مهندسی معکوس صورت گرفت و نمونه آن را در آزمایشگاه به تولید رساندیم. نمونه عملکرد این کود برای گلخانه‌دار ارسال شد و موفق شدیم تایید عملکرد این کودها را نسبت به همتای وارداتی آن اخذ کنیم و این آمادگی را داریم تا با شرکت‌هایی که کود مایع تولید می‌کنند این دانش فنی را به فروش برسانیم..