به گزارش روابط عمومی سازمان جهاددانشگاهی خراسان رضوی، دکتر «مریم عامری» بر توجه و تمرکز پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی به مفهوم اقتصاد چرخشی اشاره کرد و گفت: بخشی از فعالیتهای این پژوهشکده در خصوص تولید محصولات نوینی است که از محصولات جانبی صنایع تولید میشود. استفاده از ضایعات کشاورزی، کشتارگاهها، صنایع غذایی در جهت بازگشت به چرخه تولید کشور دستهای از فعالیتهای این پژوهشکده در خصوص اقتصاد چرخشی است. در این حوزه همچنین بازگردانی پساب، استفاده از آبهای شور و ... از جمله اقداماتی است که در راستای اقتصاد چرخشی در پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی صورت میگیرد.
عامری بیان کرد: با توجه به گزارشات جهاد کشاورزی 25 درصد تولیدات کشاورزی دور ریز میشود. ضایعات مذکور که با مصرف منابع آب شیرین کشور تولید شدهاند با استفاده از ابزارهای بیوتکنولوژِی در گروه بیوتکنولوژی صنعتی میکروارگانیسمها و زیست فناوری قارچهای خوراکی این پژوهشکده مجدد ارزش آفرینی شده و به چرخه اقتصادی کشور باز میگردند.
معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی خاطرنشان کرد: در گروه پژوهشی زیست فناوری قارچهای صنعتی با استفاده از ضایعات نخل خرما و چوبهای مختلف سلولزی بسترهای قارچهایی به زراعی میشود که در مصارف خوراکی و دارویی کاربرد دارند.
وی افزود: در این گروه، قارچهای دارویی و خاص را هدف گذاری کردهایم که این قارچها روی ضایعات چوب رشد میکنند و کاربرد دارویی دارند، در پالایشگاه زیستی قارچ ها ما از ضایعات کشاورزی (بعنوان ماده اولیه رشد قارچها)، محصولاتی مانند مواد اولیه صنعت دارو یا غذا را تولید میکنیم .
عامری با اشاره در فعالیت گروه میکروارگانیسمهای پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی تصریح کرد: معمولا ضایعات کشتارگاهی مانند خون سوزانده میشود و پودر خون را به عنوان کود به گیاهان میدهیم، در بیوتکنولوژی حرف ما این است که خون کشتارگاهها به جای سوزانده شدن فرآوری شود تا ضمن ایجاد ارزش افزوده بالاتر بتوان با قیمت بالاتری آن را نیز به بازار عرضه کنیم.
معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی اظهار کرد: در مرغداریها ضایعات کشتارگاهی طیور نیز دورریز میشود که این ضایعات میتوانند در صورت فرآوری به عنوان بخشی از مکمل های غذایی در تامین نهادههای اولیه دام و طیور قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه فرآوری آنزیمی پودر ماهی با استفاده از بیوتکنولوژی میکروبی، از دیگر فعالیتهایی است که توسط پژوهشگران این پژوهشکده انجام میشود، ادامه داد: با استفاده از بیوتکنولوژی میکروبی روی ضایعات ماهی، ضایعات کشتارگاهی طیور و دامها فرآوری هیدرولیز میکروبی و شیمیایی انجام میگیرد تا ضمن بالا بردن ارزش افزوده، بتوانیم بخشی از مواد اولیه صنعت دام، طیور و کشاورزی را تامین کنیم که همه این اقدامات در راستای افزایش بهرهوری آب صورت میگیرد.
عامری با اشاره به اینکه اکنون موضوع استفاده از کربن دی اکسید در گلخانهها را با همکاری جهاد کشاورزی پیگیری میکنیم، گفت: کربنی که از خروجی صنایع آلایندهساز وارد جو میشود یک گاز گلخانهای است. در دنیا نیز قوانین زیادی از رهاسازی کربن دی اکسید به جو ممانعت میکند و در حال حاضر جریانی در مورد کربن مارکتینگ در دنیا در حال اتفاق افتادن است، با این دیدگاه که اگر صنایع کربن دی اکسیدی که وارد جو میشود را کاهش داده یا به مصرف برسانند، اعتبار آنلاین جهانی دریافت میکنند. این موضوع جذابی است و در منطقه کشورهایی مثل عراق و پاکستان فعالیت مناسبی در این زمینه دارند.
معاون پژوهشکده بیوتکنولوژی صنعتی جهاددانشگاهی خراسان رضوی با بیان اینکه کربن ماده اولیه مورد نیاز گیاهان و جلبکها برای تکثیر و پرورش است، اظهار کرد: این کربن در حالت عادی با سوزاندن سوخت در گلخانهها تامین میشود، حال اگر گلخانهای را در مجاورت یک واحد صنعتی راهاندازی کنیم آن واحد صنعتی کربن خود را میتواند برای گلخانهای که در مجاورت آن قرار دارد برساند و اگزوز کارخانه با شرایط خاصی وارد گلخانه میشود. این پروژه را ما در پژوهشکده بیوتکنولوژی تحت عنوان CHPیعنی ترکیبی از گرما و الکتریسته برای اجرا مد نظر قرار دادهایم.